Επιστολή της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού έργου SPICE

Από: Pavlos S. Efraimidis Ημερομηνία: 24 Απριλίου 2017 – 8:52 μ.μ.
Θέμα: Επιστολή της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου SPICE
Προς: protocol@ee.duth.gr, rector@duth.gr, protocol-senate@duth.gr, Μέλη ΔΕΠ
Κοιν: Αλέξανδρος Καράκος , Vasilis Katos , “Ioannis Ν. Athanasiadis”

Επιστολή της Επιστημονικής Επιτροπής του ερευνητικού έργου SPICE
Με κατάπληξη και έντονη ανησυχία παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες τις δημόσιες καταγγελίες που διατυπώνει η Διοίκηση του ΔΠΘ σε βάρος του ερευνητικού έργου SPICE (Κέντρο Διαστημικής Διαδικτύωσης). Οι κατηγορίες αυτές είναι αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες και προσβάλλουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα τόσο των μελών ΔΕΠ που συμμετείχαν στο έργο, όσο και ολόκληρου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ).

Ως μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής (Steering Committee) δηλώνουμε ότι το έργο SPICE (Space Internetworking Center) εκτελέστηκε με μεγάλη επιτυχία για το Τμήμα ΗΜΜΥ, το ΔΠΘ και την περιοχή της Θράκης γενικότερα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται επίσημα από τον αρμόδιο (project officer) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και πλήθος δημοσιευμάτων από φορείς με κύρος όπως η NASA (που αναγνώρισε τη συνεισφορά του έργου SPICE στο διαπλανητικό δίκτυο “Interplanetary Overlay Network”) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (που αναφέρθηκε στο έργο SPICE ως “Ελληνική Ιστορία Επιτυχίας”).

Το έργο SPICE χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ερευνητικό έργο τύπου REGPOT (FP7 Research Potential) και, όπως γνωρίζουν οι ειδικοί στο χώρο, η ίδια η ανάθεση του έργου σε ερευνητική ομάδα του ΔΠΘ σηματοδοτεί μια τεράστια επιτυχία για το ΔΠΘ. Τα έργα αυτά είχαν στόχο να εγκαθιδρύσουν την αριστεία στην περιοχή και τα έπαιρναν μόνο ελάχιστοι επιστήμονες με αναγνωρισμένη έρευνα διεθνώς. Συγκεκριμένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην κατηγορία του SPICE εγκρίθηκαν μόνο 14 έργα από ένα σύνολο 300 και πλέον προτάσεων, με το SPICE να είναι ανάμεσα στα επιλεγέντα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου SPICE καλύφθηκε αποκλειστικά με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ούτε ένα ευρώ εθνικά κονδύλια.
Σταχυολογούμε κάποια ποσοτικά στοιχεία για το έργο SPICE που είναι, κατά τη γνώμη μας, ενδεικτικά της επιστημονικής και εκπαιδευτικής του αξίας και συνεισφοράς στο ΔΠΘ:

32 επιστήμονες χρηματοδοτήθηκαν από το έργο

18 διακεκριμένοι ομιλητές προσκλήθηκαν

61 σεμινάρια / ομιλίες οργανώθηκαν

265. 000 ευρώ εξοπλισμός αγοράστηκε και υποστήριξε μέλη ΔΕΠ από όλο το Τμήμα ΗΜΜΥ

3 διαστημικά πρότυπα αναπτύχθηκαν από το ΔΠΘ μαζί με NASA και ESA (European Space Agency)

32 επιστημονικές δημοσιεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια

6 επισκέψεις μεγάλης διάρκειας ερευνητών σε ιδρύματα εξωτερικού χρηματοδοτήθηκαν

10 και πλέον keynote ομιλίες σε ιδρύματα εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων των ΜΙΤ, NASA-JPL (NASA Jet Propulsion Laboratory) και Cambridge University.

Σημειώνουμε ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι τεκμηριωμένα και γνωστά από καιρό στη Διοίκηση του ΔΠΘ ενώ μέχρι σήμερα κανένα μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου SPICE δεν ερωτήθηκε από τη Διοίκηση του ΔΠΘ για τα αποτελέσματα του έργου.

Επισημαίνουμε ότι τα οφέλη από το έργο SPICE υπήρξαν πολύπλευρα και δεν αφορούν μόνο τον Τομέα Λογισμικού και Ανάπτυξης Εφαρμογών (ΛΑΕ) αλλά και ολόκληρο το Τμήμα ΗΜΜΥ.

Πολλοί από τους νέους ερευνητές που εργάστηκαν στο έργο συνεχίζουν σήμερα με μεγάλη επιτυχία την καριέρα τους σε διακεκριμένα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Παράλληλα, το SPICE κατάφερε να προσελκύσει στη Θράκη έμπειρους ερευνητές (senior researchers), όπως για παράδειγμα ο Dr Diego Borsetti, ο Dr. Roman Dunaytsev και η Δρ. Ελευθερία Κατσίρη, από τους οποίους η κ. Κατσίρη στη συνέχεια ανέλαβε καθήκοντα μέλους ΔΕΠ στο τμήμα ΗΜΜΥ του ΔΠΘ.

Με πόρους του SPICE δημιουργήθηκαν στους χώρους του εργαστηρίου του Τομέα ΛΑΕ μια πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα σεμιναρίων (μοναδική στο τμήμα ΗΜΜΥ) και ένας σύγχρονος χώρος συνεδριάσεων. Οι χώροι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση των διαλέξεων και των σεμιναρίων του SPICE, αλλά και για πλήθος επίσημων μεταπτυχιακών μαθημάτων και διαλέξεων του τμήματος ΗΜΜΥ, καθώς και για ειδικές δράσεις του τμήματος ΗΜΜΥ όπως είναι για παράδειγμα η πραγματοποίηση των ασκήσεων Κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ, η συμμετοχή στους οι διεθνείς διαγωνισμούς IEEEXtreme και η διεξαγωγή σεμιναρίων της EESTEC Ξάνθης.

Στα σεμινάρια και τις διαλέξεις που οργανώθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του SPICE συμμετείχαν φοιτητές και μέλη ΔΕΠ. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει αναφορά στη δράση αυτή του SPICE ακόμα και στην έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος ΗΜΜΥ, την οποία έκθεση συνέταξαν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.

Τέλος, αρκετές ερευνητικές ομάδες του τμήματος ΗΜΜΥ, όπως η ομάδα του κ. Αραμπατζή, Επίκ. Καθηγητή και η ομάδα του κ Σαρρή, Επίκ. Καθηγητή, έκαναν χρήση προηγμένων υπολογιστικών υποδομών και εξειδικευμένου λογισμικού και εξομοιωτών, η προμήθεια των οποίων χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από το SPICE.

Υπάρχουν πολλές ακόμα δράσεις και αποτελέσματα του έργου SPICE που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε. Θεωρούμε όμως ότι τα παραπάνω δίνουν τη βασική εικόνα για τη σημασία και την τεράστια απήχηση του έργου SPICE. Επιπλέον, λεπτομερείς πληροφορίες για το έργο SPICE και τα αποτελέσματά του υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου: http://www.spice-center.org/.

Παραμένουμε πάντοτε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για το ερευνητικό έργο SPICE.

Ξάνθη, 24-04-2017

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου SPICE:

Ιωάννης Αθανασιάδης, Επίκ. Καθηγητής Τμήματος ΗΜΜΥ, ΔΠΘ

Παύλος Εφραιμίδης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος ΗΜΜΥ, ΔΠΘ

Αλέξανδρος Καράκος, τ. Καθηγητής Τμήματος ΗΜΜΥ, ΔΠΘ

Βασίλειος Κάτος, Καθηγητής & Πρόεδρος Τμήματος Υπολογιστών, Bournemouth University, τ. Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος ΗΜΜΥ, ΔΠΘ

Ενδεικτικές Αναφορές:
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Αναφορά στο SPICE ως Ελληνική Ιστορία Επιτυχίας:
http://www.ekt.gr/el/magazines/features/19072#3
NASA. Δημοσίευμα με αναφορά στο SPICE (ΔΠΘ) ανάμεσα σε φορείς διεθνούς κύρους:
https://www.nasa.gov/feature/new-solar-system-internet-technology-debuts-on-the-international-space-station
NASA. Ευχαριστήρια επιστολή προς το SPICE:
http://www.spice-center.org/files/pdfs/20150722-Tsaoussidis.pdf