Ανακοίνωση υποψηφιότητας – ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Υπηρετώ ως Καθηγητής στο Τμήμα ΗΜ&ΜΥ του ΔΠΘ. Είχα την ευκαιρία να διατελέσω καθηγητής σε πανεπιστήμια της Αμερικής, να συνεργαστώ ερευνητικά με κορυφαίους επιστήμονες, όπως ο πατέρας του Διαδικτύου και αντιπρόεδρος της Google, καθηγητές του Cambridge και του MIT. Είχα την τιμή να παρουσιάσω τις ιδέες μου σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια διεθνώς και να καθοδηγήσω ερευνητικά 15 διδάκτορες – σήμερα αυτά τα παιδιά του ΔΠΘ είναι οι ίδιοι τους καθηγητές σε σπουδαία Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα: από το UCL μέχρι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την ‘Αμαζον και το ΙΤΕ. Έχω διευθύνει προς όφελος του ΔΠΘ ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με προϋπολογισμό  δέκα φορές τις συνολικές ακαθάριστες αποδοχές που έλαβα την τελευταία δεκαπενταετία από το ελληνικό δημόσιο, τα οποία έχουν χρηματοδοτήσει δεκάδες διδάκτορες και ερευνητές, έχουν εξοπλίσει το ΔΠΘ με μοναδικό εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και έχουν χρηματοδοτήσει τουλάχιστο 3 άτομα στον ειδικό λογαριασμό. Αυτά τα εξαιρετικά ανταγωνιστικά έργα, συνέβαλαν στο να αναδειχθεί διεθνώς το ΔΠΘ ως ένα αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Μεγαλώνοντας στη Δράμα, γνωρίζω τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιφέρειας ΑΜ-Θ. Το 2003 αποφάσισα να εγκατασταθώ στο ΔΠΘ, δίπλα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Η πανεπιστημιακή κοινότητα με εξέλεξε μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος από το 2013 ως το 2017 και με την ιδιότητα αυτή απέκτησα μια ευρύτερη αντίληψη για τα θέματα της διοίκησης του ιδρύματος. Για τα επόμενα 16 χρόνια του ακαδημαϊκού μου βίου οραματίζομαι ένα ΔΠΘ χωρίς διαπλοκή, εκφοβισμούς, πελατειακές σχέσεις, μικροπολιτικές και συναλλαγές. Ένα σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο με ευρωπαϊκές αξίες: ακαδημαϊκότητα, λογοδοσία, δημοκρατία, ποιότητα σπουδών και έρευνας, γνήσια εξωστρέφεια.

Αγαπητά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

ένα Πανεπιστήμιο
– στο οποίο τα θεσμικά όργανα αποφασίζουν από μόνα τους να διακόψουν προβεβλημένα ευρωπαϊκά έργα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαιώνει για την αρτιότητά τους
– το οποίο, παρά τη διαθεσιμότητα διεθνών κονδυλίων, οδηγεί σε απόλυση ερευνητές που συγκρότησαν μια διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα αριστείας,
– το οποίο διατάσσει δεκάδες ΕΔΕ και μολύνει την ακαδημαϊκή ζωή των μελών του με δικαστικές  περιπέτειες, ανώνυμες επιστολές και παρασκηνιακές διεργασίες
– που παρανόμως, επανειλημμένα και αδικαιολόγητα τιμωρεί καθηγητές του με στέρηση μισθού,
– που δεν εκπροσωπείται από ανθρώπους που αντιλαμβάνονται πόσο πολύτιμη για ένα Πανεπιστήμιο είναι η φήμη του και αμαυρώνει την ίδια την ιστορία του
– που αναθέτει ρόλους ανακριτή σε ευνοημένους της διοίκησης, ώστε να στοχοποιήσουν ελεύθερους και ανεξάρτητους συναδέλφους τους

ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Όμως, ταυτόχρονα,

εσείς που κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθείτε για το καλύτερο,
διακρίνεστε για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις σας, τη διεθνή ακαδημαϊκή παρουσία σας και την προσωπική σας προσπάθεια,

ΑΔΙΚΕΙΣΤΕ – μπορείτε ΤΩΡΑ να δώσετε τη ΛΥΣΗ.

Η προσπάθειά μου να επικρατήσει η διαφάνεια, η ακαδημαϊκότητα και η νομιμότητα οδήγησε σε ανατροπές που στην αρχή της θητείας μου ως μέλους του Συμβουλίου θεωρούνταν αδιανόητες. Η οργανωμένη παρεμπόδιση του δημοκρατικού ελέγχου τελικά απέτυχε, όπως προκύπτει:

– από το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που μου κοινοποίησε στις 18/4/2018 η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (η αρμόδια ανώτατη δικαστής της χώρας), με το οποίο, απορρίπτονται πανηγυρικά όλες οι καταγγελίες της διοίκησης σε βάρος μου.
– από την δημοσίευση των αποφάσεων 10/2017, 25/2017 και 13/2018 του πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο, παρά τις πολλαπλές πειθαρχικές αγωγές της διοίκησης σε βάρος μου, αποφάσισε την άρση όλων των περιορισμών που επιχειρήθηκαν να μου επιβληθούν.
– τις αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων που ακυρώνουν πράξεις παρακράτησης μισθού συναδέλφων.

Ωστόσο, η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. Παρά τον εμφύλιο που μαίνεται στους κόλπους της ηγετικής ομάδας που διοίκησε το Πανεπιστήμιο την τελευταία τετραετία, οι μηχανισμοί του Πανεπιστημίου που διάβρωσαν τις δημοκρατικές και ακαδημαϊκές αξίες, αν και διασπασμένοι πλέον, επιχειρούν να περισώσουν τα υπολείμματα της προηγούμενης κατάστασης.
Έτσι, επιχειρούν να εξισώσουν το θύμα με τον θύτη, να παρουσιάσουν την υπεράσπιση του δικαίου και της ακαδημαϊκότητας ως δήθεν προσωπική διένεξη. Επιχειρούν να στρέψουν βεβιασμένα και γρήγορα την ακαδημαϊκή κοινότητα σε μια κατ’ επίφαση νέα αρχή, πριν προλάβουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την αναγέννηση του ΔΠΘ. Δε νοείται νέα αρχή με πρόσωπα της προηγούμενης διοίκησης ή πρόσωπα που επιλέγουν οι διασπασμένες ομάδες της προηγούμενης διοίκησης. Εκμεταλλεύονται μάλιστα την καλοσύνη, την αφέλεια ή τη φιλοδοξία αξιόλογων συναδέλφων που, λίγο πριν την αποχώρησή τους, ετοιμάζονται για το ντεμπούτο τους στα θέματα του ΔΠΘ διαβλέποντας μια ευνοϊκή συγκυρία και μια προσωπική ευκαιρία για διάκριση. Η συγκυρία αυτή που επιχειρούν να αδράξουν δημιουργήθηκε με κόπο και προσωπικό κόστος αρκετών μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν προέκυψε από μόνη της. Οι συνάδελφοι αυτοί πρέπει να μας βοηθήσουν και να μην διασπάσουν τις υγιείς δυνάμεις αυτού του Πανεπιστημίου την πιο κρίσιμη ώρα της ιστορίας του.

Με την υποψηφιότητά μου ως Πρύτανη, θέλω να εγγυηθώ ότι στο Πανεπιστήμιό μας δε θα διωχθεί, δε θα απειληθεί και δε θα απομονωθεί ποτέ κανείς. Πολύ σύντομα, η ακαδημαϊκότητα θα κυριαρχήσει στην πανεπιστημιακή ζωή μας. Έχω αποδείξει με την μέχρι τώρα στάση μου ότι αυτή την υπόσχεση θα την υλοποιήσω – κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η ηγετική ομάδα που οδήγησε το Πανεπιστήμιο στη σημερινή κατάσταση.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε  ότι η οργανωμένη παραπληροφόρηση σε βάρος μου θα είναι έντονη και συστηματική μέχρι τις 22/5 – ήδη διαδίδονται φήμες για δήθεν μηνύσεις μου στη Σύγκλητο ή για μηνύσεις που δήθεν κερδήθηκαν σε βάρος μου. Το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν παραποιημένα στοιχεία που οδήγησαν τη Σύγκλητο σε λανθασμένες αποφάσεις, για τις οποίες ο Εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως εγκαλεί τα μέλη της, είναι ευθύνη προσώπων που τα μέλη της Συγκλήτου γνωρίζουν πολύ καλά. Το κύρος του Πανεπιστημίου μας και των θεσμικών οργάνων του, σύντομα θα αποκατασταθεί και θα υπερασπιστώ με σθένος και τα δύο, δηλαδή και το Πανεπιστήμιο και τα πρόσωπα.

Χαιρετισμούς,
Βασίλης Τσαουσίδης

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ προς την Σύγκλητο:
– να αποκατασταθεί το βήμα ηλεκτρονικού διαλόγου των μελών ΔΕΠ
– ενόψει της επικείμενης αλλαγής της διοίκησης, να μη ληφθούν κρίσιμες και βιαστικές αποφάσεις σε σχέση με καθοριστικά θέματα, όπως ζητήματα οργανισμού ή σύσταση θεσμικών φορέων που φωτογραφίζουν αποχωρήσαντες από την διοίκηση οι οποίοι αναζητούν τον επόμενο ρόλο τους.